Acest post a fost initial publicat de Case de epoca de catre Valentin Mandache

Se pare ca intreaga planeta este acum captivata de recenta nunta de la Londra a Printului William si a lui Catherine Middleton, acum Ducesa de Cambridge. Aceasta m-a facut sa ma gandesc ca ar fi o idee buna sa postez un articol atingand subiecte de arhitectura istorica romaneasca in contextul alte nunti, ce s-a petrecut acum mai bine de un secol, avand protagonisti figuri regale romanesti. Mai jos este o rara carte postala prezentand cavalcada care acompania pe Maria, Principesa de Edinburgh, proaspat desemnata Principesa de Romania, prin casatoria cu Ferdinand, Principele Mostenitor, cand a sosit pentru prima oara, dupa casatorie si luna de miere, in noua ei patrie, pe data de 24 Ianuarie 1893. Caleasca unde se afla Maria este aclamata de cetatenii Bucurestiului si trece pe langa doua dintre cladirile monument ale acestui oras din perioada lui victoriana tarzie: Hala Unirii (in plan indepartat), o mare si frumoasa structura de grinzi metalice similara cu obisnuitele atunci in Franta Les Halles Centrales, ce imbodobeau princialele orase ale acelei tari etalon pentru romani, si majestica cladire in stil Beaux Arts a Asezamintelor Brancovenesti (in prim plan). Ambele aceste minunate edificii, fundamentale pentru identitatea arhitecturala a Bucurestiului, au fost demolate cu salbaticie, impreuna cu zona invecinata Uranus, la mijlocul anilor ’80 de catre autoritatile comuniste pentru a face loc vastului si necioplitului proiect „Victoria Socialismului” a dictatorului Ceausescu. Aceasta zona este acum plina de blocuri masive, urate, prost intretinute, o adevarata infectie vizuala, in contrast evident cu ce vedem in fotografia cu sosirea Mariei, fiind totodata si printre cele mai scumpe proprietati imobiliare ale acestui oras- o masura a nivelului cultural extrem de scazut, rapacitatii si a lipsei de identitate a locuitorilor contemporani ai Bucurestiului.

Sosirea Printesei de Edinburg/ Romania, viitoarea Regina Maria, pentru prima oara in Bucuresti, Feb. 1893, trecand prin fata Asezamintelor Brancovenesti si Halelor Unirea (carte postala veche, circulata 1901 ©colectia Diana Mandache)

Pentru mai multe informatii despre Regina Maria vezi „Marie of Romania. Images of a Queen” de Diana Mandache, Rosvall Royal Books, 2007.

Un gând despre „Fin de Siècle: Caleasca regala in drum spre Palatul Regal

  1. Eu sunt de parare ca pana la venirea comunistilor Bucurestiul ca de altfel mojoritatea orasel din Romania era o bijuterie , dar acum au mai ramas unele cladiri multe prost intretinute.In unele privinte nu putem da vina pe comunisti daca acum la 20 de ani de la revolutie sunt multe cladiri de patrimoniu in paragina si nimeni nu zice nimic , mi se pare foarte fain ce au facut polonezii dupa al doilea razboi mondial cand si ca tara lor era distrusa eu s-au apucat sa o reconstruiasca asa cum a fost si acolo inca se vede frumusetea trecutului 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s