Cum stim maine se implinesc 130 de la incoronarea Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, un ceremonial regal fundamental si este legat de persoana monarhului. Regatul Romaniei a fost proclamat in 14/26 martie 1881. Moneda Jubiliara emisa de BNR este dedicata nu incoronarii, sarbatorita maine, ci proclamarii regatului, eveniment celebrat in martie anul acesta.

Mai jos aveti comunicatul BNR:

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 10 mai 2011, o monedă din aur dedicată aniversării a 130 de ani de la proclamarea Regatului României.

Caracteristicile monedei din aur sunt următoarele:

  • Valoare nominală: 100 lei
  • Metal: aur
  • Titlu: 900‰
  • Formă: rotundă
  • Diametru: 21 mm
  • Greutate: 6,452 g
  • Calitate: proof
  • Cant: zimţat.

Aversul prezintă castelul Peleş şi stema României, deasupra, valoarea nominală „100 LEI“; dedesubt, anul de emisiune „2011“; la exterior, în partea superioară, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“.

Reversul prezintă stema din 1881 a Regatului României şi portretul regelui Carol I, în partea de jos, suprapusă peste portret, inscripţia „10 MAI 1881“ şi semnătura regelui; la exterior, inscripţiile în arc de cerc „130 ANI“ şi „PROCLAMAREA REGATULUI ROMANIEI“.

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limba română, engleză şi franceză. Broşurile includ şi certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 bucăţi.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur aferentă acestei emisiuni numismatice este de 1.450,00 lei.

Monedele din aur din emisiunea numismatică „Aniversarea a 130 de ani de la proclamarea Regatului României” au putere circulatorie pe teritoriul României.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a acestor monede din aur, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s