Inimi regale care pleaca spre locuri dragi lor. Otto de Habsburg va avea duminca 17 iulie inima depusa la manastirea Benedectina din Pannonhalma, aceasta dorinta respectand de fapt pastrarea traditiei in acest sens a Casei de Habsburg. In evul mediu se practica acest procedeu, spre exemplu Richard I (Richard Inima de Leu) sau regele scotian Robert the Bruce sunt doar cateva dintre figurile regale care au avut inima depusa in alt loc decat corpul.

Pe 18 iulie se implinesc 73 de ani de la moartea Reginei Maria a Romaniei. Conform dorintei sale inima a fost scoasa din piept si depusa la capela Stella Maris din Balcic, o mica biserica in stil bizantin ridicata in gradina vilei „Tenha Yuvah”. „Stella Maris” are portretele votive ale Reginei Maria si Principesei Ileana. Inima a fost depusa pentru 3 luni la Palatul Cotroceni, apoi intr-un adevarat ceremonial a fost dusa la Balcic la sfarsitul lui octombrie si depusa de ziua sa pe 29 octombrie 1938. Simbolistica cu care Regina Maria s-a inconjurat este cunoscuta in general, dar multe din simbolurile pe care le-a creat la „Tenha Yuvah” (Cuibul singuratic) raman nestiute pentru multi, prin gradinile ridicate in terase, pietre de moara de pe aleile gradinii, cruci vechi din piatra cu simboluri solare, pietre de mormant turcesti, flori alese chiar de regina si plantate acolo, irisi, crini sau cactusi. Este vorba de un stil regina Maria care incanta, si te face sa intelegi cat de romantica a fost. Inima Reginei simbolizeaza dragostea sa pentru viata si frumos, iar mottoul ei per amorem ad lucem o aduce astazi in amintirea noastra. Diana Mandache

4 gânduri despre „Inima Reginei Maria un Simbol

 1. Am descoperit blogul dumneavoastra cu totul intamplator, acum ceva timp si de atunci va urmaresc scrierile cu placere. Datorita dumneavoastra am redescoperit-o pe Regina Maria, datorita a ceea ce am citit aici am dorit sa vad Balcicul si am citit mult despre familia regala si istoria sa. Este minunat ceea ce faceti!!! Va multumesc.
  Cu consideratie, Ana Grecu

  Apreciază

 2. Dragä doamna Mandache,

  este adevärat cä Inima reginei Maria de Romänia se aflä acuma la Bran längä Castelul Bran. Längä Castelul Bran se aflä o bisericutä micä in care se aflä acuma Inima reginei Maria de Romania, fiindcä Balcic se aflä in Bulgaria. Atunci cänd se depunea inima reginei Maria era insula Balcic pe teritoriul romänesc.
  Unde se aflä acum Inima Reginei Maria de Romänia adevärat?
  Eu pot sä-mi amintesc cänd eram la scoalä am vizitat Castelul Bran intre anii 1980. Atunci aveam ca ghid la castelul Bran, o mäicutä romänä , care ne spunea cä inima reginei Maria se aflä in dormitorul, unde ea locuia impreunä cu principesa Ileana de Romänia.
  Ce este acum adevärat? Nu cred cä mäicuta drägutä nu nea spus adevärul.
  Este o desorientare mare, cä fiecare scrie asa cum ii convine…..
  Puteti sä-mi da-ti un räspuns, fiindcä dumneavoasträ sänteti istorician romän. Vä rog frumos…..
  Vä multumesc dinainte foarte mult. Casa regalä ar trebui sä stie adevärul. Stiti este un pic o desorientare, pentru poporul romän, oamenii, care träiesc in sträinätate si fatä de casa regalä romänä.
  Cu mare stimä si respect,
  Dietmar Melzer
  -Germania/Deutschland-

  Apreciază

  1. Domnule Dietmar Melzer,
   Se stie deja, daca unii scriu gresit e pacat. In cartea mea „Capitole Trazii”, Later Chapters of My LIfe, este scris drumul inimii reginei. Din septembrie 1940 este luata din Balcic si dusa la Bran, unde a stat pana la sfarsitul anilor 50/inceput de 60, apoi din anii 70, cand s-a infiintat Muzeul National de Istorie a Romania a fost dusa acolo. Si acum tot acolo este.
   Toate bune, DM

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s