Această prezentare necesită JavaScript.

Sunt momente cheie in istorie prin care personalitatile raman in memoria unui popor, sau a istoriei in general. Pentru Regele Ferdinand si Regina Maria un astfel de moment a fost primul razboi mondial si unirea din 1918.

Arcul de Triumf: O prima varianta a acestuia a fost ridicata in 1922 de arhitectul Petre Antonescu, pentru a se celebra incoronarea Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Din cauza timpului scurt de realizare, doar scheletul constructiei a fost turnat in beton armat, basoreliefurile exterioare fiind realizate din ipsos, ceea ce a determinat o degradare progresiva. Realizarea finala a monumentului in anii 30 si inaugurarea s-a facut cu un adevarat ceremonial in timpul domniei regelui Carol II. La aceste festivitati aveau sa  participe si Mihai, la acea vreme Principe de Coroana precum si Regina Maria. Arcul de Triumf este un monument inchinat eroilor cazuti in luptele din primul razboi mondial, iar efigiile Regelui Ferdinand si ale Reginei Maria de pe monument aveau sa omagieze suveranii Romaniei Mari. Acest monument are prin simbolistica sa o anumita asemanare cu Cenotaphul din Londra. Cu prilejul inaugurarii monumentului la 1 decembrie 1936 s-a realizat un film de catre regizorul Paul Calinescu (1902-2000).

Fotografia istorica de la inaugurarea monumentului la 1 decembrie 1936 este completata de cateva fotografii recente facute cu prilejul vizitarii interiorului Arcului de Triumf. Diana Mandache

2 gânduri despre „Arcul de Triumf. Regele Ferdinand & Regina Maria

    1. filmul de epoca reda doar momentul inaugurarii Arcului de Triumf in 1936, este la ANF, nu l-am vazut facut public pe internet, fiecare metru de film costa foarte mult.

      Apreciază

Comentariile sunt închise.