Audrey Hepburn intr-o rochie eduardiana al carui design a fost conceput de Cecil Beaton pentru fimul "My Fair Lady". Fotografie de Cecil Beaton (Diana Mandache: Jurnal de Istoric)

Cecil Beaton, artistul nascut in perioada eduardiana, are numele sinonim cu fotografia, dar a fost atasat de pictura,  design interior sau a fost un excelent designer de costume pentru film sau teatru.  A fotografiat celebritati ale timpului, de la figuri regale la artisti celebri. Cecil Beaton facuse o obsesie pentru tot ce tinea de statut si inalta societate.

Zilele acestea a aparut cartea Cecil Beaton: The New York Years (­Museum of the City of New York/Skira/­Rizzoli, $65). Este un album, sau o coffee-table book, terminologie deja consacrata pentru acest gen de carte, care acompaniaza o expozitie a ­Museum of the City of New York, si care contine cele mai frumoase fotografii pe care acesta le-a luat in perioadele petrecute in New York, la fel schite, desene, caricaturi pe care artistul le-a realizat pentru filme, teatru, opera sau moda. Cecil Beaton este cel care a realizat designul rochiilor eduardiane atat pentru piesa cat si pentru filmul “My Fair Lady”, iar in fotografia de mai sus poate fi vazuta Audrey Hepburn.

A mai fotografiat pe Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Brando, Astaire, Warhol, Capote, Callas, Coco, Liz Taylor, pe doamna Vanderbilt, Picasso, Dali, Winston Churchill, Charles de Gaulle etc. Dar una din cele mai favorite a fost Elizabeth Bowes-Lyon, viitoarea Regina Mama Elizabeth, precum si alti membri ai Casei Regale Britanice. A realizat de asemenea portrete fotografice in 1937 ale Principesei Elena, mama Regelui Mihai la studioul sau din Londra. Candva Cecil Beaton declarase ca a fotografiat numai pe cei care i-a cunoscut si admirat! Diana Mandache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s