Imaginile sau afișele pot propaga ideologii sau pot pătrunde în conștiința oamenilor fără ca ei să conștientizeze efectul, cu atât mai mult cu cât armele politicii de sovietizare prin diverse tehnici se infiltrau în București, mai ales după 1945.

Posterul filmului despre viața lui Lenin a fost afișat în inima Bucureștiului, așa cum se vede în fotografia imortalizată  de John Phillips, în aprilie 1946, poziționat lângă ansamblul statuar dedicat lui Ion C. Brătianu din Piața Universității. J.Phillips a surprins în mod simbolic infiltrarea treptată a influenței și propagandei sovietice în România, observând juxtapunerea unor simboluri ideologice, total opuse.

Filmele sovietice care îi glorificau pe Stalin sau Lenin erau în vogă în Uniunea Sovietică la sfârșitul anilor ’30, și au fost actori care au făcut carieră interpretând roluri ale liderilor comuniști. În filmul sovietic avertizat pe străzile Bucureștiului aproape zece ani mai târziu de la realizarea sa, actorul Boris Schukin îl interpreta pe Lenin. Conform doctrinei de partid, socialismul realist era aplicat în artă. Filmul lui Mikhail Romm „Lenin în Octombrie” a fost realizat de studiourile Mosfilm în 1937. Liderii sovietici cunoșteau foarte bine puterea cinematografului ca mijloc de propagandă în mase.

O imagine din filmul lui Mikhail Romm „Lenin in Octombrie.” Boris Schukin in rolul lui Vladimir Lenin.

 

Un gând despre „București: Propaganda sovietică surprinsă de fotograful John Phillips

  1. Peste tot in perioada rosie(comunista)se dadeau citate din „calauzitorii popoarelor”(Lenin & Stalin) care tov.Lenin spunea despre cinema : „Dintre toate artele pentru noi cea mai importanta este cinematografia”.Atunci cinematografia era un fel de Televiziunea zilelor noastre ca impact de manipulare,la massele populare(Vezi zilele „revolutiei”din ’89).Trenuri sovietice cu poet-cultistul comunist, Maiakovschi in frunte,in caravane cinematografice,brazdau URSS-ul pentru indoctrinare.Si la noi cinematografia de propaganda a avut acelasi rol de partid : cuvantul partidului comunist,unic si de necomentat.Asa s-au facut colectivizarile,nationalizarile,infierat burghezo-moserimea,denigrat Monarhia si epurat Armata.
    Grupul statuar cu I.C.Brateanu-artizanul Unirii din 1918-trebuie refacut,pentru generatiile urmatoare si reintregirea istoriei nationale,pentru veacurile ce vor veni.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s