Aseara am vazut la stiri anuntata licitatia „Epocii de aur” organizata de Artmark in data de 26 ianuarie 2012 la Hilton.
Ceea ce ma intriga pe mine este cat de multe atestate de expert s-au dat in Romania, adica oricine lucra intr-un muzeu era expert, ceea ce este absurd. Bine ca aceste lucruri au fost stopate. Dar si asa am vazut oameni care statusera zeci de ani in locuri, nu neaparat muzee dar si biblioteci, care au dat verdicte false, confundand spre exemplu picturi ale Principesei Elisabeta cu cele ale Reginei Maria… Sa ne fie clar la noi in tara numeri pe degete expertii.
In fine, intr-un catalog de licitatii pe langa descrieri artistice (dar nu in stil balcanic) ar trebui prezentat si un scurt istoric al piesei si al contextului istoric, dar aceste explicatii trebuie sa fie cat mai exacte, nu puse pe hartie doar pentru a umple spatiul. De asemenea exista clar si o rubrica Provenienta obiectului, adica cine scoate pe piata piesa/obiectul la vanzare (de preferat un itinerariu al celor ce au detinut piesa). Evident exista si optiunea pastrarii anonimatului, dar asta nu impiedica pe cei ce organizeaza licitatia sau editorii catalogului sa nu puna aceasta rubrica. De asemenea in cataloage apare scris „pret de pornire” (al licitatiei), oamenii se gandesc deja la sume uriase care in exterior nu ar fi oricum atinse. Mai degraba as pune cuvantul „evaluare” sau estimare. Pretul de pornire al licitatiei poate fi ajustat, adica poate fi cu mult sub cel estimat!
In fine vad ca s-au scos la licitatie unele cadouri primite de cuplul Ceausescu. Lotul 33 este o blana de leopard primita de NC si evaluata la 1200 Euro. Lotul 21 contine de asemenea blana de tigru evaluata la 1800 euro. Vom vedea la cat se vor vinde.
M-am gandit astazi, pe blogul meu, sa va prezint o imagine a Elenei Ceausescu purtand celebra sa haina cu prilejul vizitei din Suedia. Fotografia am achizitionat-o din Suedia, in imagine EC este impreuna cu Regina Silvia. Diana M

Toate blanurile din lume nu puteau sa ii dea Elenei Ceausescu ceea ce ii lipsea cu desavarsire: distinctia. Fotografia aceasta ilustreaza bine contrastul dintre ea si regina Suediei, dintre vulgaritate si o noblete innascuta.
ApreciazăApreciază
daca nu ma insel pentru acesta haina la vremea respectiva au fost ceva discutii regina Suediei fiind adepta protectiei animalelor in curs de disparitie ……
ApreciazăApreciază
asa este, se observa din fotografie ca Regina Silvia nu era deloc confortabila in compania EC
ApreciazăApreciază
lasand la o parte toate aceste speculatii, ramane totusi intrebarea, daca nu membrii familiei, care clar n-au avut acces la averea Ceausescu, cine este „binefacatorul” care a dobandit asemenea consideratie incat sa se foloseasca de ea? asta ar fi o mare descoperire post decembrista , ar da la o parte valul asta de mister ce acopera acest subiect. Care ar fi dupa parerea dumneavoastra insitutia care ar putea printr-o cerere facuta casei de licitatii sa afle macar ca si act revelator numele proprietarului sau daca macar acest lucrur este posibil, nu cunosc legislatia si nici macar nu stiu daca o casa de licitatii este obligata sa dezvaluie numele clientilor sai.
ApreciazăApreciază
Nu sunt speculatii. Probabil ca nu s-a inteles eu vorbesc despre asa-zisii experti din Romania si despre modul in care ei redacteaza un catalog de licitatii. Cred ca Regia Protocolului de Stat este in posesia lor. Asa se subintelege din catalogul Artmark. Eu nu am facut decat sa semnalez proasta calitate a catalogului din punct de vedere redactional. Daca cititi cu atentie am scris si despre varianta pastrarii anonimatului.
ApreciazăApreciază