Doisprezece membri ai familiei regale britanice s-au alaturat Reginei Elisabeta II pentru primirea ocazionata de pranzul de la Castelul Windsor a 26 de suverani. Pe langa ceremoniile si protocolul traditional al Casei Regale Britanice care au impresionat dintotdeauna au existat si reactii preluate de presa care a observat si relatat anumite proteste ad-hoc.

Reactii imediate au fost din partea sustinatorilor drepturilor omului care au protest pentru primirea Regelui Hamad al Bahreinului, dar replica oficiala a Casei Regale Britanice a precizat ca aceste invitatii au fost facute cu acordul Foreign Office.  Seara, la dineul de la Palatul Buckingham gazduit de Principele Charles, Regele Bahreinul nu a mai fost prezent.  O alta invitatie care a starnit controverse a fost aceea a Regelui Mswati din Swaziland acuzat ca are un stil de viata extravagant, opulent comparativ cu starea de saracie a poporului sau. Mass media britanica a relatat ca in fata Palatului Buckingham au exitat protestatari care aveau pancarde pe care erau inscriptionate „Rusine Liz Windsor,” sau „Democratie imediata pentru Swaziland”.  In ceea ce priveste incalcarea drepturilor omului in Bahrein, Foreign Office a declarat ca a purtat discutii extinse si clare in aceasta problematica cu guvernul Bahreinului.

Probabil ca problemele legate de protocolul regal, eticheta si chestiunile politicii guvernului britanic vor trebuie sa se puna de acord si flexibiliza in functie de schimbarile care se produc zilnic in lume. Dictatori in (sub) orice forma nu isi au locul in anumite cermoniale. Si sunt convinsa ca aceste schimbari privitoare la continutul protocolului in chestiuni de banchete, dineuri sau orice fel de invitatii inalte se vor adapta noilor reconfigurari externe. De remarcat este absenta Reginei Sofia a Spaniei care a declinat participarea la acest eveniment datorita disputelor legate de Gibraltar. Evident ca acest lucru a fost implementat datorita reactiei guvernului spaniol, Spania si Regatul Unit fiind in disputa si asupra drepturilor de pescuit din zona Gibraltarului. In acelasi spirit Regele Juan Carlos declinase mai inainte participarea la pranzul de la Windsor din cauza disputelor asupra Gibraltarului. Spania continua sa clameze suveranitatea asupra Gibraltarului, teritoriu trecut din 1713 sub termenii Tratatului de la Utrecht (articolul X) la Marea Britanie. ©Diana Mandache

Un gând despre „Participare regala & protocol: dispute internationale, 18 Mai 2012

  1. Lumina din lumina!
    Bogatia istoriei nu o poate fura nimeni, chiar daca mistificarile si ignoranta nasc monstri.
    Bogatia de sensuri si prin contributiile familiei regale la formarea, propasirea si perenitatea natiunii romane, ne indeamna la reflexie si la atitudine constructiva pentru iesirea din actualul marasm.
    TRAIASCA REGELE, IN PACE SI ONOR!!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s