Am vazut de curand un articol de presa si comentariile cititorilor despre posbilitatea ca o personalitate feminina sa apara pe o bancnota romaneasca. Sunt destule personalitati care s-au remarcat prin contributii inedite sau care au stralucit in domeniul lor, dar cred ca cel mai mult Regina Maria se face remarcata nu numai datorita carismei, dar si popularitatii sale peste timp. Faptul este datorat indeosebi rolului sau in perioada primului razboi mondial ca si activitatilor caritabile remarcate in intreaga lume, si cum am spus de nenumarate ori, imaginea Romaniei avea chipul Reginei Maria, ea fiind un sustinator al intereselor tarii sale adoptive in fata unor remarcabili politicieni internationali, cum au fost spre exemplu intalnirile neoficiale de la Paris in perioada conferintei de pace, in martie-aprilie 1919. In plus, anul viitor se implinesc 75 de ani de la moartea sa. Ea nu a fost feminista (in sensul de activism organizat), dar ca si mama sa Maria Alexandrovna a luptat pentru respectarea principiilor sale si impunerea propriului stil la Curtea regala a Romaniei, unde rolul barbatului era primordial, ca peste tot in Europa atunci cand se discutau chestiuni politice sau alte probleme fundamentale care modelau societatile in tranzitie ale unei Europe framantate de razboaie sau regimuri politice rasturnate. Marie Alexandra Victoria, ramasa in constiinta noastra drept Regina Maria are foarte multe atuuri care s-o impuna ca o prima personalitate feminina care sa fie reprezentata pe o bancnota romaneasca.

Astazi, 29 octombrie 2012, sa ne aducem aminte de Marie Alexandra Victoria, Principesa de Edinburgh, ca de o aducatoare de noroc pentru tara sa adoptiva Romania, de care politicienii romani se mandreau atunci cand Regele Carol I a anuntat Parlamentului casatoria nepotului sau, Principele de Coroana Ferdinand cu nepoata Reginei Victoria. Pentru Marea Britanie anuntul acestei casatorii a fost ca o unda de soc, Romania fiind considerata o tara mult prea indepartata, mult prea departe de adevarata fata civilizata a Europei, prima reactie de familie venind atat din partea Reginei Victoria, cat si din partea tatalui sau Alfred Ducele de Edinburgh, cel ce o vedea casatorita mai degraba cu Principele George, Duce de York, viitorul Rege George V. Documente private ale familiei regale britanice consemneaza acest fapt. Dar cu toate dificultatile primilor ani de adaptare si uneori de respingere a sa de catre o parte a aristocratiei romane, Principesa Maria se impune intr-o societate obisnuita cu intrigi. Devenita Regina Consoarta a Regelui Ferdinand reuseste sa intruchipeze idealurile romanilor, remarcandu-se prin propriul comportament curajos, franc, specific stilului tarii in care fusese educata, dar si caracterului sau, devenind astfel Regina tuturor romanilor. Sa ne aducem aminte la 137 de ani de la nasterea sa in frumosul loc din Kent, Eastwell Park. Diana Mandache

Cartea pe care am publicat-o la RRB in lb. engleza, „Marie of Romania. Images of a Queen”, este prima biografie in imagini a Reginei Maria, si a fost lansata pe 29 octombrie 2007 in prezenta Regelui Mihai si a Reginei Ana  acum 5 ani.
Acum 5 ani, 29 Octombrie 2007, Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei impreuna cu Diana Mandache discutand despre cartea „Marie of Romania. Images of a Queen”, lansata in Bucuresti alaturi de publisher-ul Ted Rosvall.
Reclame

Un gând despre „La 137 de ani de la nasterea Reginei Maria

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s