Pe 21 noiembrie a avut loc lansarea a doua carti importante pentru peisajul politic romanesc initiate de PNL, la Biblioteca Bratianu. Acestea exprima nevoia de afirmare ideologica, de aducere aminte a principiilor istorice liberale, dar si de comentare a realitatilor de dupa 1990 si adaptare strategica. Tinerii liberali isi exprima liber forma de intelegere si vointa de a schimba societatea romaneasca. Editorii cartii „Clubul National Liberal. Antologie 2010-2012” sunt Tudor Mihaescu si Daniel Gheorghe, prefata fiind semnata de Varujan Vosganian. A doua carte intitulata „Perspective liberale” al carui autor este Aurelian Slavu, este prefatata de Alin Ciupala. Moderatorul lansarii a fost Tudor Turcu si dintre vorbitori amintesc pe Radu Campeanu, Varujan Vosganian, Laurentiu Vlad, Valentin Mandache, Filip Iorga, Lucretiu Tudoroiu, Daniel Gheorghe, Tudor Mihaescu, Tudor Turcu si inca cativa entuziasti tineri liberali.

Modul in care s-a desfasurat lansarea a fost cat se poate de natural, au fost discursuri care s-au remarcat prin rigoarea experientei si metodica discursului, iar altele de inspiratie ad-hoc.

Un lucru este clar, se simte nevoia de schimbare si reafirmare a noului liberalism. Ceea ce am observat la tinerii liberali, si a fost o incantare, era nevoia de a cita din predecesori sau din exegetii liberalismului. De fapt acest lucru reprezinta nevoia de modele si este valabil nu numai pentru ei, ci pentru noi toti. Este nevoie de modele inspiratoare pentru a croi un drum in viitor. O criza identitara a cam ‘bantuit’ Romania de dupa 1989 incoace, dovedind necesitatea unui lider care sa adune aspiratiile nationale, dar care trebuie sa aiba si apreciere internationala.

Infiintarea Editurii Liberale este un eveniment in peisajul editorial dar si politic romanesc, exprima necesitatea unor publicatii care sa sprijine cunoasterea ideologiei unui partid cu traditie in Romania, dar si a valorilor culturale sprijinite de Bratieni. Niciodata nu-i prea tarziu, chiar si ‘dupa douazeci de ani’. Este interesant de urmarit evolutia editoriala, si nu numai.  Diana Mandache

Modele inspiratoare liberale (www.jurnaldeistoric.wordpress.com DM)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s