În fața Consistoriul reunit astăzi Papa Benedict XVI și-a anuntat demisia începând cu 28 februarie. Comunicatul a luat prin surprindere, nu atât datorita vârstei înaintate a Suveranului Pontif, ci faptului că decizia nu este una frecventă. Pentru prima dată după 600 de ani, Benedict XVI este primul Papă care demisionează, înaintea sa aceeași hotărâre fiind luată de Papa Grigorie XII în 1415.

Papa Benedict XVI și-a anunțat demisia conform Can. 332 §2 din Codul de Drept Canonic.

Dacă se întâmplă ca Pontiful Roman să renunțe la funcția sa, pentru validitate este necesar ca renunțarea să fie făcută în mod liber și manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva .

Demisia Papei este un act demn și curajos, care va deschide drumul spre alegerea unui nou Suveran Pontif în martie, printre favoriți numărându-se Christoph Schönborn arhiepiscop de Viena,  Angelo Scola arhiepiscop de Milano sau Joăo Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru institutele de viaţă consacrată şi pentru societăţile de viaţă apostolică.

Declarația Papei Benedict XVI de astăzi:

Iubiți frați, v-am convocat la acest Consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, dar și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii. După ce mi-am examinat în mod repetat conștiința în fața lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele fizice, din pricina vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru a-mi exercita în mod adecvat ministerul petrin. Sunt foarte conştient că această slujire, datorită esenţei sale spirituale, trebuie să fie îndeplinită nu numai prin fapte şi cuvinte, dar şi suferind şi în rugăciune. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supusă schimbărilor rapide și agitată de chestiuni de mare importanță pentru viața de credință, pentru a conduce barca Sfântului Petru și pentru a vesti Evanghelia este necesară și vigoarea atât a trupului, cât și a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, a scăzut în mine așa încât trebuie să-mi recunosc incapacitatea de a administra bine slujirea încredințată mie. De aceea, conștient de gravitatea acestui lucru, în deplină libertate, declar că renunț la ministerul de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, încredințat mie prin cardinali la 19 aprilie 2005, așa încât, de la 28 februarie 2013, la ora 20,00, ora Romei, scaunul Sfântului Petru va fi vacant şi va trebui convocat Conclavul, de către cei care au competenţa, pentru alegerea noului Suveran Pontif.

(Sursa: Radio Vatican)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s