Într-o Europă a monarhiilor reîmprospătate, prin schimbarea de imagine datorată căsătoriilor din ultimul deceniu, a legislației de succesiune care aproape în majoritatea regatelor este în favoarea primogeniturii egale, sau abdicările în favoarea noilor generații de monarhi (Luxemburg, Olanda, Belgia), Suedia celebrează 40 de ani de domnie ai Regelui Carl XVI Gustaf.

(click aici pentru articol in Adevarul)

Regele Carl XVI Gustaf a devenit al 74 –lea monarh al Suediei pe 15 septembrie 1973, cu 40 de ani în urmă, la câteva zile după moartea bunicului său Gustav VI Adolf. Suveranul suedez este fiul Principelui Gustaf Adolf Duce de Västerbotten și al Principesei Sibylla de Saxa-Coburg-Gotha. Gustaf Adolf a murit într-un accident de aviație, când Carl Gustaf avea doar un an. Fotografiile și materialele publicate în revistele timpului îl arată pe viitorul rege alături de mama sa Sibylla și familia regală suedeză. Personal, am reusit sa-mi strang de-a lungul mai multor ani o ampla colecție de cărți poștale și fotografii cu suveranii Suediei.

La patru ani, Carl Gustaf  devine Principe de Coroană, în momentul în care bunicul său a urcat pe tron în 1950. Pe 19 iunie 1976 avea să se căsătorească cu Silvia Sommerlath, care o cunoscuse cu prilejul Jocurilor Olimpice din München, unde aceasta  lucra ca interpret .  Cuplul regal are trei copiii, Principesa de Coroană Victoria, Principele Carl Philip și Principesa Marlene.  Regele Carl XVI Gustaf a schimbat modul de abordare al succesiunii la tron, intrând în istorie prin acest demers din istoria modernă a monarhiilor. Este introdusă astfel primogenitura egală în 1980, prin modificarea constituției.

Într-un interviu recent acordat de Regele Suediei, acesta amintea despre tranformările produse în cei 40 de ani în Suedia, de când venise ca tânăr monarh la 27 de ani, spunând că schimbările se produc în continuare, ‘dar atunci când este vorba despre rolul șefului de stat acesta este stabilit în constituție’. „Am încercat să trăiesc potrivit mottoului meu (Pentru Suedia prin timpuri) fiind sensitiv la curentele,  cererile, nevoile și așteptările din societate”, spunea Regele suedez.

Din sirul evenimentelor regale amintesc acum deschiderea unei interesante expoziții jubiliare începând cu 13 septembrie la Palatul Regal din Stockholm. Diana M

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s