Am inceput ziua printr-o intalnire cu niste cititiori avizati de carti istorice, dar si ai Reginei Maria, carora le-am recomandat sa viziteze cateva locuri din Romania. Aici sunt impreuna cu Luc T. si viitoarele sale lecturi, doua din cartile  mele „Dearest Missy” si „Marie of Romania. Images of a Queen”.

Apoi am revenit la cercetarea cea de toate zilele, dupa care am avut un drum la editura. O zi interesanta. Cum zilele trecute de atata munca credeam ca dau ortul popii, am inceput sa ma gandesc mai mult la mine, pana acum am fost ultima in toate.

Dar tot azi ma gandeam la studiile sud-est europene, la moda lor dupa primul razboi mondial, dupa 1947, dar mai ales imediat dupa 1989. Aceste studii s-au pliat dupa evenimente politice si  au fost sustinute de istorici britanici sau americani, avand si sprijin politic in toate aceste perioade istorice. Mai apropiat de mine este UCL – SSEES unde gratie bursei Chevening am predat. Astazi din nou este nevoie de specialisti in aceste probleme de istorie sud-est europeana sau postsovietica. Mai nou la noi se reboteaza sau transforma peste noapte unele institutii cu denumiri la moda. Nu asa se rezolva problema specialistilor. Dar nici afara lucrurile nu stau pe roze. Sunt persoane care au studii postsovietice in Londra si care se ocupa cu altceva in tarile lor de origine, si cand te gandesti ca sunt f.buni in continuare. Acum cine preda studentilor si activeaza in problemele reinviate ale istoriei din zona balcanica sau din Orientul Mijlociu, sunt de regula agenti cu un anumit gen de specializare in istorie recenta si politica, dar nu sunt istorici puri. Dar ce se intampla acum in Irak, mai exact in Mosul si Tikrit? Cum nu se pot prevedea asemenea evolutii?

De la Regina Maria la probleme de istorie recenta in estul Europei si Orientul Mijlociu, Stop la un Profiterol. Cam atat. (Diana Mandache)
De la Regina Maria la probleme de istorie recenta in estul Europei si Orientul Mijlociu, Stop la un Profiterol la Gargantua. Cam atat. (Diana Mandache)

Tot gandindu-ma la asemenea probleme, pana la urma am luat pranzul in zona Icoanei si am incheiat cu un profiterol. Constat ca tot la ‘Pizza Hut’ de Bucuresti profiterolul este mai bun, nu este inecat de gogosi si frisca, predomina inghetata asa cum ar trebui sa fie. Pentru mine a fost o zi buna, care inca nu s-a incheiat. DM

 

Un gând despre „Intalnire cu cititori de peste Ocean si filozofiile zilei

  1. CU MULTĂ PLĂCERE VA URMĂRESC SI PARCURG POSTĂRILE PE BLOGU-RI , PE PAGINA DE ISTORIC EU FIIND UN MONARHIST CONVINS AM CE INVĂŢA LECTURIND POSTĂRILE LEGATE DE CASA REGALĂ ROMÂNA, REGE, DE MONARHIA DIN ROMÂNIA SI ISTORIE IN GENERAL

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s