Vorbeam anii trecuti de primăvara arabă, de atunci nu s-a intâmplat nimic semnificativ care sa aducă stabilitate. Din contra, acum lucrurile duc la un exod, nu stiu de ce atatia politicieni europeni (de cei români nu vorbesc) se mai intreaba cum pot rezolva problema imigratiei actuale. Pentru reactia americanilor si britanicilor problema e simplu de justificat, efectul politicii Bush-Blair loveste astăzi puternic. Acesta este motivul pentru care Statele Unite nu au luat o pozitie ferma in ceea ce priveste Siria cu ‘primavara araba’ cu tot.  Intre timp ISIS s-a extins, a distrus oameni, orase, vestigii istorice.

La mirajul exercitat de continentul european si democratie se adauga pozitia geografică care facilitează marșul refugiaților. Este un exemplu clasic de geopolitica, cat de rapid pot fi vizibile efectele geografice asupra modificarii politicilor internationale. Dar un exod atrage după sine altul si din alte zone ale Asiei, Afganistan, Irak, Pakistan. 

Exodul spre Europa nu se va opri curând, iar intervenția armata la sursa problemei trebuie luată in considerare cât de curând. Franța a anunțat zilele trecute lansarea unor zboruri de recunoaștere deasupra Siriei. Rusia își întărește sprijinul pentru regimul lui Bashar al-Assad, zborurile sale către Siria fiind interzise de Bulgaria si Grecia via Washington. Astazi ministrul de externe bulgar a declarat ca rusii vor  putea primi autorizatia de zbor numai daca vor permite ca avionale sa fie inspectate intr-un aeroport bulgar. Statele Unite prin Secretarul de stat John Kerry si-a exprimat oficial, prin canale diplomatice, dezacordul fata de pozitia Rusiei de sprijinire a Siriei prin politica de aprovizionare a acesteia cu armament si posibil chiar trupe. Secretarul general NATO s-a declarat ingrijorat cu privire la Rusia si posibilul ajutor militar acordat Siriei. Desi lent reactiile se inmultesc.

Zilele acestea o puternică furtună de ‘nisip’ a lovit zone ale Orientul Mijlociu, inclusiv Siria. Vizibilitatea redusă poate dura întreaga săptămână.

Noi ce vom vedea zilele următoare? Diana M

A man rides a bicycle through a sandstorm in Homs, Syria September 7, 2015
Sursa foto: Reuters
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s