Am fost intrebata recent despre palaria-diadema purtata de Regina Maria. Eu mai postasem pe site-ul in lb.engleza in 2009, una din imagini apare si in cartea pe care am publicat-o in 2007 ‘Marie of Romania. Images of a Queen’. Este vorba despre un accesoriu fermecator purtat de suverana cu prilejul botezului primului nepot, Petru, fiul lui Mignon si al Regelui Alexandru al Serbiei, octombrie 1923.

Regina Maria, 1923 (Diana Mandache http://royalromania.wordpress.com)

Deasupra este o imagine rara (n-a circulat sub forma cartilor postale din cate stiu) unde Maria poarta palaria tip kokoshnik, cu perle si pietre pretioase amplasate pe material, completata de voal si bijuteriile din perle (cercei si colier) care creeaza imaginea feerica a Reginei.

In cele mai multe fotografii (cele de grup sau cu nepotul, de-acum cunoscute) observam ca suverna a preferat sa aleaga pentru ceremonialul din timpul zilei aceasta modalitate practica care inlocuieste diadema. Inspiratia vine de la traditionalele palarii rusesti care de-a lungul timpului s-au transformat intr-o adevarata moda regala. In plina era Art Deco, Regina Maria continua sa poarte bjuterii avand ca provenienta familia Romanovilor, iar diademele in stil kokoshnik sau palariile-kokoshnik impodobite cu perle si pietre pretioase o plaseaza printre figurile regale histrionice. DM

Foto credit DM & https://jurnaldeistoric.wordpress.com

http://royalromania.wordpress.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s