Muzica reflecta timpul in care traim si murim. Tot ce ramane in urma noastra nu sunt disensiunile inutile, raman doar lucrurile pozitive, vise din vise, ele sunt cele mai frumoase urme ale noastre aici, iar muzica este o forma a visului. 

Ieri a murit o legenda a muzicii, un artist cameleonic ..David Bowie (8 ianuarie 1947-10 ianuarie 2016). Desi in voga in anii 1970-1980 din comunism imaginea lui David Bowie (David Robert Jones), aka Ziggy Stardust, n-a fost cunoscuta prea mult, tocmai din cauza adoptarii unei artistice imagini androgine cea care i-a adus celebritatea.

Ultimul sau album „Blackstar” a fost lansat oficial in ziua aniversarii a 69 de ani, cu putin timp inainte de-a muri… Am ascultat cele 7 melodii, mesajul si simbolistica lor are legatura cu apropiata sa moarte,  spre exemplu „Lazarus” iti da chiar fiori..reci. S-a reinventat de fiecare data si a murit lasand prin „Blackstar” un testament in acord cu  amploarea creativitatii sale. 

De altfel melodiile scrise si compuse de David de-a lungul timpului au fost simbolice, spre exemplu “Space Oddity” a fost difuzat pe 11 iulie 1969 cu cateva zile inainte de lansarea misiunii Apollo 11 catre Luna. Apoi “Heroes” scris in 1977, prin interpretarea lui David Bowie din iunie 1987 in Berlinul de Vest avea o simbolistica aparte in perioada Razboiului Rece, concertul precedand vizita lui Ronald Regan la Berlin. Inainte de concert David Bowie s-a adresat in germana salutand prietenii care se aflau de cealalta parte a Zidului care peste 2 ani avea sa cada.

David Bowie la Zidul Berlinului 1987
David Bowie in fata Zidului Berlinului, 1987. ‘Die Mauer muss weg’

Imediat dupa aflarea vestii mortii artistului, premierul britanic David Cameron scria pe twitter: „Am crescut ascultand si privind pe David Bowie, un geniu al muzicii pop. A fost un maestru al reinventarii… Este o pierdere imensa”. Arhiepiscopul de Canterbury, John Welby, spunea ca devenise un fan inca din anii ’70, ascultandu-i neincetat melodiile…

De asemenea ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a dat o declaratie prin care recunoaste talentul unic al artistului dar si imporanta mesajelor transmise prin muzica, de perioada berlineza a acestuia si inregistrarea cantecului „Heroes” in studiourile Hansa, aducand un omagiu Berlinului aflat in apogeul Razboiului Rece. David Bowie are de-a face cu diplomatia pentru ca a contribuit la curiozitatea de-a descoperi lumea prin ochii altora, de a se elibera de prejudecati si clisee.

Si aprecierile au continuat, de la Elton John si Mick Jagger pana la Vatican,  aducandu-se omagii vietii lui David, ceea ce arata ca a fost un artist vizionar apreciat in lumea libera

RIP  David Robert Jones – David Bowie

Heroes: „We can be heroes, just for one day”…

In Berlin, iunie 1987

concert 2002, Paris

 

Freddie Mercury & David Bowie: Under Pressure – „This is ourselves under pressure”

                           Splendid!

„Starman” (in 1999)

 

Ground Control to Major Tom
Commencing countdown,
engines on
Check ignition
and may God’s love be with you

(Space Oddity, 11 iulie 1969)