(C) DM
Eastwell House

Eastwell (Kent), locul nașterii reginei Maria, in 12 idei:

 Numele de Eastwell (izvorul de la răsărit) derivă de la izvoarele care se regăsesc și astăzi, fiind denumite de saxoni ‘wells’.

Proprietatea istorică ocupa o poziție importantă, fiind înconjurată de alte așezări vechi ale Kentului, în secolul al XIX-lea întinzându-se pe 2610 hectare.

 In perioada saxona proprietatea Eastwell apartinea unui anumit Frederick in perioada domniei lui Edward Confesorul, asa cum era consemnat in Doomesday Book (carte alcatuita în al 15-lea an al domniei lui William Cuceritorul).

 Proprietatea Eastwell a fost data de William Cuceritorul lui Hugo de Montfort; William promisese nobililor sai si ofiterilor mari proprietati daca vor castiga bătălia de la Hastings. Proprietatea a fost moștenită de familia lui Hugo de Monford, ulterior fiind vândută lui Thomas Moyle, intrând în familia Thomas Finch, conți de Winchelsea.

 Începând cu 1874, timp de doisprezece ani, domeniul Eastwell Park a fost închiriat Ducelui de Edinburgh și familiei sale de către contele de Winchelsea.

Pe 29 octombrie 1875 se năștea la Eastwell House principesa Marie Alexandra Victoria, viitoarea regină Maria a României, fiica lui Alfred Duce de Edinburgh și a Mariei Alexandrovna, Mare Ducesa a Rusiei, Ducesa de Edinburgh.

 În decembrie 1881 la Eastwell a poposit pentru mai bine de o săptămână pictorul J.E. Millais care la comanda Reginei Victoria a realizat un tablou al micii principese, în vârstă de 6 ani înfățișând-o împletind un ciorap verde. „A împleti ciorapi era privit – își aducea aminte Maria – ca o îndeletnicire foarte virtuoasă pentru o fetiță regală”.

 Despre Eastwell House, regina Maria scria în memoriile sale: „o casă mare de piatră cenușie, într-un imens și frumos parc englezesc – o pădure, cu largi pajiști de iarbă, vaste zări unduite, nu mărețe sau mohorâte, ci blânde, liniștite, nobile – un cămin englezesc„. Principesa Marie de Edinburgh și-a petrecut primii unsprezece ani la Eastwell.

Spiritul acestui loc a fost adus de Regina Maria în ţara sa adoptivă, şi reflectat în amenajarea interioarelor caselor sale, reşedinţe particulare sau de stat.

 Regina Maria a revizitat Eastwell cu trei ani înainte de moarte, casa suferise multe schimbări, chinuită de amintirile copilărie, regina scria: „M-am perindat din cameră în cameră, încercând să găsesc vechea rânduială a lucrurilor, dar n-a fost cu putință… dorisem să-mi regăsesc amintirile în fiece loc„.

 În 1893 proprietatea a fost vândută de contele de Winchelsea Lordului Gerard, urmând alți proprietari importanți: John de Fonblanque Pennefather în 1926, Contesa Middleton în 1930. În 1978 proprietatea a fost vândută, iar conacul a fost transformat în hotel. Fiecare încăpere a clădirii istorice poartă numele unui personaj regal sau aristocrat care a locuit aici. Un apartament poartă numele Queen Marie of Romania.

Biserica Sf. Maria din Eastwell, situată în apropierea conacului, astăzi este o ruină. Afectata de cel de-al doilea razboi mondial, dar si datorita solului, a facut ca in 1951 biserica sa colapseze. La sfarsitul anilor 1960 monumentele funerare din interiorul bisericii au fost mutate la muzeul “Victoria and Albert” din Londra, iar vitraliile la Cambridge si Oxford.
text & foto©DM

Alte detalii in: Diana Mandache, Marie of Romania. Images of a Queen, Rosvall Royal Books, 2007

Cartea-album a fost lansata pe 29 Octombrie 2007 in prezenta Regelui Mihai & Reginei Ana

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s