Nimfa. Nicolette Franck, o jurnalistă a Războiului Rece este cartea pe care am publicat-o cu ceva timp in urma, in luna august 2022 la ed. Corint. Abia acum am avut timp s-o anunt (luni intregi fiind afectată de moartea unei persoane dragi din familie) și astept s-o răsfoiți pentru a afla cum istoria se întregește prin fiecare cercetare. Personajul de film incită, documente inedite dezvăluie complexitatea evenimentelor din perioada Războiului Rece și fațetele multiple ale personajelor implicate.

Nicolette Franck (1920–2012), a fost corespondent permanent al ziarului La Libre Belgique la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, timp de 40 de ani consemnând despre politici internaționale în perioada Războiului Rece. Născută la Iași, într-o familie evreiască, jurnalista pleaca din tara în 1947 alaturi de proaspatul sot Yves Cohen Franck, gazetar si spion occidental. Nicolette avea sa se specializeze în problematica estului Europei si a comunismului.

Cartea se deschide catre cititor cu un studiu introductiv, pentru înțelegerea contextului politic în care a activat jurnalista stabilită în Elveția. Urmeaza prezentarea unor documente inedite din AMAE și CNSAS cu note și explicații. Pe lângă o pleiadă de jurnaliști din Belgia, Franța sau Elveția, dar și gazetari români, mai apar consemnați Regele Mihai, președintele Charles de Gaulle, Regele Baudouin și Regina Fabiola ai belgienilor, premierul israelian Golda Meir, dictatorul Nicolae Ceaușescu. Ilustrațiile completează panorama unei ere nu prea îndepărtate, ale căror rezonanțe se resimt și astăzi. Jurnaliști, diplomați, spioni, prin acțiunile lor se intersectează, iar istoria se rescrie. DM

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s