Pe 29 mai 2012 extraordinarul Ivor Forsyth Porter s-a stins din viata la aproape 99 de ani. A fost un prieten apropiat al Regelui Mihai, o personalitate a perioadei celui de-al doilea razboi mondial. A publicat doua carti „Operation Autonomous: With SOE in Wartime Romania” (Chatto & Windus, 1989) si ‘Michael of Romania. The King and the Country” (Sutton, 2005). De ultima sunt legata, fiind in Marea Britanie, directorul editorial de la Sutton Publishing m-a rugat sa indic pe cineva din Regatul Unit pentru o recomandare de sustinere a publicarii cartii.  In acel volum am avut onoarea sa public o genealogie a Casei Regale a Romaniei.

Ivor Porter a absolvit liceul la Barrow-in-Furness, apoi si-a continuat studiile la Universitatea din Leeds. A lucrat pentru British Council in Bucuresti din 1939 si la Legatia britanica din Romania pana la 12 februarie 1941.  De la 1 martie 1941 a devenit membru operativ al Fortelor Speciale Britanice, fiind parasutat in Romania in decembrie 1943 pentru a initia rezistenta impotriva nazismului prin orice mijloace. A fost arestat si eliberat abia in noaptea de 23 august 1944, moment din care Ivor Porter a ramas alaturi de Rege de-a lungul eforturilor acestuia de rezistenta la penetrarea treptata a sovieticilor in Romania. In august 1946 Ivor Porter a intrat in Foreign Office unde a servit in Londra, Washington DC, a facut parte din delegatia Marii Britanii la Natiunile Unite, a fost in Cipru, India; a devenit ambasador al Marii Britanii in Senegal, ambasador la comitetul de control al inarmarii din Geneva. I-au fost conferite Ordinul Sf.Mihai si Sf.Gheorghe, Ordinul Imperiului Britanic. In 2006 a primit  din partea statului roman Ordinul “Meritul Cultural” in Gradul de Comandor, iar in anul 2008  MS Regele Mihai i-a conferit Crucea Casei Regale a Romaniei.

Ivor Porter, Ramona Mitrica, Londra februarie 2009 (multumesc  Ramonei M)

Ne aducem aminte de el ca o persoana discreta, un erudit, un om de actiune, martor al unor evenimente decisive in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Cele doua carti publicate de acesta au fost scrise  ca martor al unor evenimente, iar volumul cu caracter biografic despre Regele Mihai spunea lumii occidentale povestea unui prieten, Regele, care a schimbat istoria si a scurtat cu sase luni cel de-al doilea razboi mondial. Ivor Porter a observat indeaproape calitatile Regelui si a ramas un apropiat al acestuia pana la capat. El vorbea foarte bine limba romana;  a fost invitat si la Nunta de Diamant a Regelui Mihai si a Reginei Ana in 2008. Stia despre Romania si istoria recenta poate mai mult decat multi dintre romani. Sa ne aducem aminte de el, iar cei care nu l-au cunosct merita sa-i citeasca cartile! ©Diana Mandache

Ceremonia de inmanare a decoratiilor  la resedinta ambasadorului Romaniei la Londra:  Muir John Potter, Medalia Nationala “Pentru Merit”; Paul Michael Beza, Ordinul National “Serviciul Credincios” in Gradul de Ofiter; Ivor Forsyth Porter, Ordinul “Meritul Cultural” in Gradul de Comandor,  22 Feb.2006. (Multumiri dl.Paul Beza)

10 gânduri despre „In Memoriam Ivor Porter

  1. Reblogged this on CASE DE EPOCA and commented:
    Ivor Porter, care am avut onoarea sa-l cunosc in anii 1990 la seminarii desfasurate la School of Slavonic and East European Studies din Londra, a incetat din viata pe 29 mai 2012. El a fost un bun cunoscator al Romaniei, un erou britanic al celui de al doilea razboi mondial, un prieten apropiat al MS Regele Mihai, esential in evenimentele din August 1944 care au asigurat eliberarea Romaniei de fiara nazista!
    RIP

    Apreciază

  2. Ivor Porter was the only surviving member of an elite group of men (and women) that served in the Special Operations Executive’ s Romanian Section, group that, incidentally, included my father, George Beza. A man of great charm, an excelent operative and a skilled diplomat, Ivor was the last British witness to that great chapter in history, the efforts to break Romania away from her alliance with the axis countries and to join the Allies’ war on the forces of evil, in which His Majesty, King Michael, played such a decisive role. Alas, the next 55 years saw the country plunge into an even darker era, but that was beyond the powers of the SOE to prevent. A personal loss too, he was my last link to that episode in my life, episode in which I was a mere specatator, the young boy who looked upon history with wide eyes and admiration for the players. May he rest in peace!

    Apreciază

Lasă un comentariu