Dragi cititori ai blogului,

Am placerea sa va invit alaturi de editura Corint, Joi 17 noiembrie  incepand cu ora 18 la lansarea unei minunate carti despre Regina Maria intitulata:  

VIVA REGINA MARIA!

Volumul este o contribuție la istoriografia primului razboi mondial și regalitate in context european.

Din continutul cărții:

  • Rude și alianțe
  • Pro-Antanta
  • Războiul
  • Misiune la Paris și Londra
  • Noi frontiere
  • Propagandă, mediatizare, mit
  • Album
  • Corespondența Reginei Maria cu mama sa, Ducesa de Coburg (1914 – 1920)

Purtând aura augustei sale ascendențe, Regina Maria a devenit neașteptat de populară în anii războiului, se metamorfozase în regina ocrotitoare a soldaților, arătând un curaj deosebit, fiind în spitale alături de bolnavii de tifos. A vizitat și a încurajat militarii răniți, orfanii de război, dar și copiii din satele sărace ale Moldovei, a organizat spitale, ambulanțe și cantine. A sprijinit Crucea Roșie română și a colaborat cu societățile similare ale Aliaților. Mai mult, a purtat corespondență cu șefi de stat, verii săi, prezentând situația politică a țării, iar cu personalități ale Conferinței de pace de la Paris a vorbit despre oameni, frontiere, drepturi istorice și alianțe.

În materialele propagandistice din războiul alături de Antanta o regăsim pe Regina Maria purtând costumul de soră de caritate, Crucea Roșie fiind sub înaltul său patronaj. În perioada păcii impuse de Puterile Centrale, regina apare fotografiată în costum tradițional românesc semnificând identitatea națională. Sosirea triumfală în București alături de Rege și de Aliați o înfățișează pe suverană purtând uniforma militară, de colonel al Regimentului 4 Roșiori. Fiecare dintre cele trei costume definește o simbolistică națională asociată personalității sale. Nu toate reginele consoarte din anii de război erau reprezentate de presă în aceste trei ipostaze. Prin acordul mediatizării propriei imagini în costum de soră medicală, în veșminte tradiționale românești sau în uniformă militară, Maria a transmis un mesaj politic.

Diana Mandache

1-v-040
O reculegere simbolica a suveranilor la mormantul celui ce infaptuise prima unire la 1600

Cartea face partea din colectia „Istorie cu Blazon” a editurii Corint.

La Gaudeamus, Joi 17 noiembrie ora 18! Va asteptam!

P.S. Titulatura mamei Reginei Maria in momentul scrierii corespondentei era Ducesa de Coburg sau Frau Coburg asa cum oficial lumea i se adresa. Ducesa era de partea Puterilor Centrale desi deplangea soarta familiei din Rusia, si isi acuza fiica, Regina Maria a Romaniei, ca intrase in razboi alaturi de Antanta! In carte  veti descoperi informatii inedite din perioada Marelui Razboi.

Ducesa de Coburg scrie fiicei sale Missy
Ducesa Maria de Coburg scrie fiicei sale, Regina Romaniei (plic cu scrisul Ducesei de Coburg)

Alte detalii despre Maria Alexandrovna Mare Ducesa a Rusiei, Ducesa de Edinburgh, Ducesa de Saxa-Coburg-Gotha  din perioada 1879-1900 le regasiti insa in cartea ‘Dearest Missy’ pe care am publicat-o in 2011.

5 gânduri despre „Lansare de carte: „Viva Regina Maria!”, Joi 17 Noiembrie ora 18, la Gaudeamus

  1. Cartea dumneavoasträ, dragä Diana Mandache, este o lacrimä si o patä in istoria monarhiei a Romäniei. Vä doresc mult succes, sänätate, pentru a putea scrie astfel de carti frumoase, despre familia regalä a Romäniei.
    Cu drag si din toatä inima,
    Dietmar Melzer
    -Deutschland/Germania-

    Apreciază

    1. Deocamdata nu este pe site-ul editurii, abia ieri a iesit din tipar, nu cunosc pretul. Trebuie sa cautati la edituracorint.ro in viitorul apropiat.
      Online va fi in mai multe locrui de vanzare librarie.net , elefant.ro etc.

      Apreciază

Lasă un comentariu