Sicriul cu ramasitele pamantesti ale Regelui Petru II al Iugoslaviei, fiul lui Mignon, mai usor de retinut pentru romani, a fost adus astazi la Belgrad. El a murit in 1970 in SUA unde traia in exil, fiind inmormantat in biserica manastirii Sf.Sava din Libertyville, Illinois.

Catafalcul va fi asezat in capela Palatului Regal din Belgrad pana in aceasta primavara cand se vor organiza ceremonii speciale. Sa ne aducem aminte ca acum cateva luni, in octombrie 2012 au fost transferate de la cimitirul din Lausanne sicriele Principelui Paul al Iugoslaviei, unchiul lui Petru, cel care a fost Regent in perioada minoratului acestuia, precum si cele ale Principesei Olga (nascuta Principesa a Greciei) si a fiului acestora Nikola. Sarbii leaga o anumita simbolistica de evenimentul de azi, dar si de cel de acum cateva luni, amintind presei de respectul pentru traditii, pentru regalitate si dinastie.

Aceasta parada a reinhumarilor, a repatrierii si desfasurarii de noi ceremonii funerare regale, sunt o noua exprimare in sud-estul Europei a nevoii de reafirmare a identitatii nationale a dinastiilor balcanice si legatura permanenta cu patria. Acelasi lucru s-a intamplat si la ceremoniile de repatriere a ramasitelor pamantesti ale carismaticului rege Zog I al Albaniei din 17 noiembrie 2012 sau in urma cu 10 ani readucerea Regelui Carol II al Romaniei de la Panteonul National din Lisabona la Curtea de Arges. Diana Mandache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s