Pe cei interesati de istorie ii invit alaturi de editura Corint & Alice Nastase Buciuta si Liviu Mihaiu la prezentarea cartii „Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu” (1945-1958) – la libraria Humanitas Cismigiu, marti 14 iunie la ora 18.

Istoria nu trebue ignorata, in Romania la aproape 27 de ani de la caderea comunismului inca mai functioneaza mentalitati ciudate. Rolul istoricului este acela de a cerceta si de a publica ceva nou. Aceasta carte aduce informatii inedite cu privire la personajele care s-au perindat in jurul regelui Carol si a ultimei sale consoarte. Sunt date despre romani exilati dupa 1947, unele date despre oameni ramasi in tara afectati de prigoana comunistilor, precum si date personale din viata celor doi, Carol si Elena Lupescu. Sunt informatii noi despre reactiile regelui Carol cu privire la evenimente din Romania regala la sfarsitul lui 1947 ca si despre fiul sau, Regele Mihai. Aflam totodata despre pasiunea lui Carol pentru flori si gradinarit in 1949 urmand in Portugalia un curs de botanica.

Scrisorile sunt trimise lui Tantzi Cosacescu al carei sot, avocat si reprezentant al CR in statele scandinave si in America Latina, apoi unul din reprezentantii ‘Caroman’ in tarile scandinave, s-a dovedit a fi colaborator al regimului comunist. Urdarenii sunt alte personaje interesante, ca si Franasovici sau actrita Tantzi Adams (Cutava). Aflam despre greutatile romanilor aflati in exil, afaceri esuate, schimbari de resedinte si de tari in cautarea unei stabilitati financiare. Din Rio de Janeiro la Lisabona si Estoril scrisorile Elenei Lupescu recompun imagini despre sotul ei regele Carol cel care a infruntat in exil in plan personal si reticenta unor regalitati cum a fost cea a lui Umberto al Italiei.

 

Poster1

http://filme-carti.ro/carti/duduia-scrisori-din-exil-ale-elenei-lupescu-de-diana-mandache-58624/

Recenziehttp://www.carteadelaora5.ro/episodul-141-diana-mandache-duduia-scrisori-din-exil-ale-elenei-lupescu/